Wednesday, July 25, 2012

Με αίτημα για δέσμευση στις αλλαγές κατεβαίνει ο Μπαρόζο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, του ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Πολιτική συζήτηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο στα πλαίσια της οποίας θα πρέπει να διευκρινιστούν οι δυνατότητες σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας ξεκινάει από την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Μπαρόζο θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στον οποίο θα μεταφέρει ένα μήνυμα: «ο μόνος σίγουρος σύμμαχος που έχει η Ελλάδα και η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ είναι η Κομισιόν».

Ο Ζ.Μ.Μπαρόζο θα τείνει χείρα βοηθείας στον Αντ. Σαμαρά υπό τον όρο ότι αυτός και η κυβέρνηση, που ως γνωστόν αποτελείται από δύο ακόμα πολιτικούς εταίρους, δε θα υπαναχωρήσουν από την αμετάκλητη απόφαση η χώρα να αλλάξει.

Στην Κομισιόν έχουν φτάσει ήδη κακές ειδήσεις δύο ειδών. Πρώτον σε σχέση με τα άμεσα στοιχεία της εφαρμογής του μνημονίου, τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και την προφανή απόκλιση από τον ονομαστικό στόχο για το έλλειμμα του 2012. Δεύτερον, όπως μεταφέρθηκε στο Real.gr από κύκλους της Κομισιόν «επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους». Ιδιαίτερα το τελευταίο στοιχείο, δηλαδή η απώλεια του στόχου και για το δημόσιο χρέος το 2020 ρίχνει ήδη το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είναι προφανές ότι μία αρνητική αξιολόγηση τ ης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μπορεί να προκαλέσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τη χρεοκοπία της Ελλάδος στο ήδη κουρεμένο χρέος προς ιδιώτες και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Οι κινήσεις των ασφαλίστρων κινδύνου επί χρεοκοπίας προεξοφλούν αυτό το ενδεχόμενο.



Πηγή: http://www.greekznews.com/

No comments:

Post a Comment