Monday, August 26, 2013

Υπό διωγμόν η ιστορική αλήθεια

Στην Ελλάδα του 2013 η Ιστορία που διδάσκεται στο σχολείο αφήνει εκτός ύλης γεγονότα και ανθρώπους. Το μίσος του Εμφυλίου, που πότισε τις βουνοκορφές του Γράμμου με αίμα ελληνικό, δεν φωλιάζει πλέον στις καρδιές των επιζώντων, που έζησαν τη φρίκη του.


Φωλιάζει όμως και μεγαλώνει στις καρδιές των νεότερων, γιατί η επίσημη Ιστορία έχει διαγράψει από τις σελίδες της ανθρώπους, γεγονότα, ακόμη και ολόκληρα χωριά. Και φωλιάζει γιατί οι νεότεροι αισθάνονται την αδικία από το διωγμό που συνεχίζεται.

Αραγε πώς θα ήταν σήμερα η Ελλάδα αν το ΚΚΕ δεν απείχε από τις πρώτες εκλογές μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;
Αν οι κομμουνιστές αντάρτες γνώριζαν ότι ο Στάλιν είχε συμφωνήσει στη Γιάλτα με τον Τσόρτσιλ να παραχωρήσει την Ελλάδα στη Μεγάλη Βρετανία με αντάλλαγμα την Πολωνία και τις χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης και ότι δεν επρόκειτο να στείλει ούτε μία σφαίρα προς βοήθεια των ανταρτών;
Αν η ηγεσία του ΚΚΕ δεν εκτελούσε δικούς της αγωνιστές ως αποδιοπομπαίους τράγους για στρατιωτικά της λάθη;
Θα υπήρχε αυτό το μίσος που έφτασε ως τη δικτατορία και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, φέρνοντας το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής μέσα στην Ελληνική Βουλή;

Η ιστορική αλήθεια βρίσκεται υπό διωγμόν και στη Θεσσαλονίκη. Τα ονόματα των αγωνιστών του ΕΛΑΣ, που απελευθέρωσαν την πόλη, δεν υπάρχουν πουθενά. Ούτε η απελευθέρωσή της από τους ΕΛΑΣίτες γιορτάζεται, παρά μόνο η κήρυξη του πολέμου. Η ημερομηνία απελευθέρωσης της πόλης δεν υπάρχει πουθενά, αλλά ούτε τιμάται. Αντίθετα, έχει δοθεί σε δρόμο το όνομα του δημάρχου που υποδέχθηκε τους Γερμανούς και συνεργάστηκε μαζί τους.

Στη Θεσσαλονίκη όμως βρίσκεται υπό διωγμόν και η προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας. Το παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ Κ.-Δ. Μακεδονίας) είναι άστεγο έπειτα από έξωση, ενώ του αρνούνται και την πρόσβαση σε ιστορικά ντοκουμέντα, αλλά και σε χώρους όπου μαρτύρησαν αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.

Αλλά λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του, τι μέλλον μπορεί να έχει;


Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ για την Ελευθεροτυπία

Πηγή: http://www.ramnousia.com/

No comments:

Post a Comment