Thursday, March 28, 2013

Πρακτικές και νομικές απορίες για μια συναλλαγή αξίας 524 εκατομμυρίων ευρώ

Πρακτικές και νομικές απορίες για μια συναλλαγή αξίας 524 εκατομμυρίων ευρώ
Άρθρο 513 αστικού κώδικα: Έννοια πωλήσεως. 
Δια της συμβάσεως της πωλήσεως ο μεν πωλητής υποχρεούται να μεταβιβάση την κυριότητα επί του πωληθέντος πράγματος ή το πωληθέν δικαίωμα και να παραδώση το πράγμα, ο δε αγοραστής να πληρώση το συμφωνηθέν τίμημα.
Άρθρο 514: Νομικά ελαττώματα πωληθέντος.
Ο πωλητής υποχρεούται να μεταβιβάση το πωληθέν ελεύθερον παντός δικαιώματος τρίτου (νομικού ελαττώματος)
Άρθρο 530: Τιμή αγοραία η χρηματιστηριακή. 
Εάν ως τίμημα ωρίσθη η αγοραία ή χρηματιστηριακή τιμή, εν αμφιβολία σκοπείται ή εν τω χρόνω και τω τόπω της εκπληρώσεως της παροχής μέση τιμή της αγοράς ή του χρηματιστηρίου. Εάν το τίμημα του πράγματος ωρίσθη κατά βάρος εν αμφιβολία σκοπείται το καθαρόν βάρος.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1. Η Ελληνική Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με ποιό τίμημα και τρόπο απόκτησαν την κυριότητα των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, της PBC και της Ελληνικής τράπεζας και πότε;

2. Από ποιόν απέκτησαν την κυριότητα, αφού οι μετοχές υφίστανται ακόμα στο Χρηματιστήριο και ανήκουν νόμιμα στους μετόχους των παραπάνω τραπεζών;

3. Ποιός πλήρωσε το τίμημα της απόκτησης και σε ποιόν; Mπορεί κάποιος να πουλήσει πράγμα που δεν του ανήκει νόμιμα και να εισπράξει τίμημα και αν ναι πως λέγεται νομικά η πράξη αυτού που πουλάει;

4. Πώληση εταιρείας που λειτουργεί με την μορφή ανωνύμου τραπεζικής εταιρείας είναι δυνατή χωρίς την νόμιμη απόκτηση των μετοχών της; Δεν είναι αυτό σοβαρό νομικό ελάττωμα και μάλιστα μπορεί να ισχυρισθεί οποιοσδήποτε ότι το αγνοούσε ο αγοραστής; Δεν προκύπτει δόλος για τον αγοραστή; Πως λέγεται νομικά η αγοραπωλησία με δόλο κινητού από μη δικαιούμενους να την κάνουν;

5. Η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Κύπρου είναι 241 εκατ ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία της PBC ήταν 177 εκατ ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία των δύο μαζί ήταν 372+177=549 εκατ ευρώ. Πως είναι δυνατό να αγορασθεί συγχρόνως και η Ελληνική Τράπεζα με τίμημα μόνο 524 εκατ ευρώ? Eίχε αρνητική αξία 25 εκατ ευρώ η Ελληνική Τράπεζα και αν ναι ποιός εκτιμητής έκανε την αποτίμηση και με ποιά μέθοδο για την μη εισηγμένη τράπεζα;
Προκύπτει το αδίκημα της απιστίας για τον πωλητή, αν υποθέσουμε ότι νόμιμα πουλούσε;

6. Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει πως είναι δυνατό μία τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία μόνο 241 εκατ ευρώ να αγοράζει τρεις άλλες τράπεζες αξίας 549 εκατ ευρώ; Που βρήκε τα λεφτά για την αγορά και πόσο εταιρικό κεφάλαιο καταβεβλημένο διαθέτει σήμερα;

Υπενθυμίζω ότι δεν έχει ολοκληρωθεί τεχνικά η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και δεν έχει γίνει ακόμη ούτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ούτε λήφθηκε πρόσφατα κάποια εταιρική απόφαση που να επιτρέπει στην διοίκησή της τέτοια οικονομικά ανοίγματα ή δραστηριότητες.

'Ολα τα παραπάνω είναι νομικές απορίες και ελάχιστη σημασία μπορεί να έχουν σε μία κοινωνία που ανέχεται την απαλλοτρίωση ή την δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας κατά παράβαση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος.

Επειδή όμως στην Κύπρο με παρόμοιες μεθοδεύσεις κατέληξαν να θρηνούν την περιουσία τους οι μέτοχοι της Λαϊκής τράπεζας και οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, μήπως μπορεί κάποιος από την δικαιοσύνη να καταδεχθεί να μελετήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας από νομικής απόψεως;
Ας σημειωθεί ότι εκτός από Υπουργούς στην συγκεκριμένη περίπτωση συμμετέχουν και ιδιώτες. Και οι ιδιώτες δεν διαθέτουν ασυλία κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών... Δεν τους έχουμε ποτέ εκλέξει βουλευτές, αν και φαίνεται ότι έχουν βρει τον τρόπο να κυβερνούν εκ του παρασκηνίου...


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πειραιώς:

"Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε σήμερα συμφωνία για την απόκτηση όλων των καταθέσεων, δανείων και καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος - IBG), έναντι συνολικού τιμήματος €524 εκατ.

Η συμφωνία καταρτίσθηκε σε συνέχεια πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων και των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που απηύθυναν προς τις ελληνικές τράπεζες η Ελληνική Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η συμφωνία διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνδράμει την Κύπρο στην αντιμετώπιση της κρίσης και εξασφαλίζει τους καταθέτες, πελάτες και υπαλλήλους των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων αυτών, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε €95 δισ με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους.

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία απρόσκοπτης και ταχείας ενοποίησης τραπεζών, καθώς έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία περισσότερες από 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια, γεγονός που ελαχιστοποιεί οποιοδήποτε κίνδυνο υλοποίησης. Η Τράπεζα Πειραιώς θα διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με παράλληλο στόχο τη δημιουργία αξίας και ευκαιριών για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, διαδικασία στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετάσχει από την πρώτη στιγμή ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή αυτή είναι η Barclays Bank PLC μέσω της επενδυτικής της Τράπεζας, η Deutsche Bank AG London Branch και η Lazard Frères.

Τα Καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν κανονικά την Τετάρτη

Τα καταστήματα των 3 κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα επαναλειτουργήσουν από αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 και όλες οι συναλλαγές θα διενεργούνται κανονικά.

Οι καταθέσεις πελατών των ελληνικών καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, ως γνωστό, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά ή «κούρεμα» που έχει αποφασισθεί στην Κύπρο".


Συμπέρασμα:

Η Τραμπάλα πολιτικών και τραπεζιτών συνεχίζεται...

Η Τραμπάλα πολιτικών και τραπεζιτών συνεχίζεται...


Επιμέλεια:
SON OFEON

Πηγή: http://www.ramnousia.com/

No comments:

Post a Comment