Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι γιατροί Σπύρος Κανέλλοςπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Πρέβεζας... η Λίνα Σούρδη εκπρόσωπος των γιατρών στη διοίκηση του νοσοκομείου και μέλος της τριμελούς συνδικαλιστικής επιτροπής , ο κ. Πανταζής μέλος της τριμελούς συνδικαλιστικής επιτροπής και του επιστημονικού συμβουλίου και ο κ. Βουγέλης εκπρόσωπος μη ιατρικού προσωπικού και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά την λειτουργία τουνοσοκομείου της Πρέβεζας.
"Σκοπός μας δεν είναι ούτε να κινδυνολογήσουμε, ούτε να παραστήσουμε τις "Κασσάνδρες". Διότι στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε για προφητείες και προγνώσεις. Πρόκειται για γεγονότα που ισχύουν στο νοσοκομείο μας και τίθενται ενώπιον της κοινής λογικής των συμπολιτών μας προς αξιολόγηση. Αντιθέτως, θα ήταν επικίνδυνο να τοποθετούμε "τον λύχνον υπό τον μόδιον", κοινώς να αποκρύπτουμε ή να συγκαλύπτουμε την πραγματικότητα.
Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι , με την βοήθεια των τοπικών ΜΜΕ, να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε την κοινωνία μας για τα αδιέξοδα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα το νοσοκομείο μας. Επιζητούμε την εμπλοκή, βοήθεια και συμπαράσταση των βουλευτών του νομού μας, των Δημάρχων, του Αντιπεριφερειάρχη, του Ιατρικού Συλλόγου και όλων των τοπικών παραγόντων.
Είναι γνωστό στο Πανελλήνιο ότι υπάρχουν σκέψεις ίσως και αποφάσεις να κλείσουν περίπου 60 νοσοκομεία και 661 κλινικές σε όλη τη χώρα. Το όνομα του νοσοκομείου Πρέβεζας προ καιρού φιγουράριζε πρώτο σε δημοσιεύματα έγκριτων αθηναϊκών εφημερίδων. Είναι τυχαίο; Είναι σύμπτωση; Είναι διαδόσεις; Ίσως. Και μακάρι να είναι έτσι. Το βέβαιο όμως είναι αυτό που ζούμε εμείς καθημερινά: ότι δηλαδή το νοσοκομείο κατέρρευσε.
Οι γιατροί στην κυριολεξία "επαιτούν" εξεταστικά γάντια μιας χρήσης, ξύλινα γλωσσοπίεστρα ή και απλό χαρτί και συνταγολόγια για να γράψουν μια συνταγή.
Προχθές η διοίκηση κοινοποίησε έγγραφο που λίγο πολύ έλεγε ότι υπάρχει έλλειψη οξυγόνου, επομένως πρέπει να μειωθεί η κατανάλωσή του λες και το οξυγόνο χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο για οξυγονοκολλήσεις!!
Δεν σαρκάζουμε ούτε σατιρίζουμε την κατάσταση, απλά με αίσθημα πικρίας προσπαθούμε να περιγράψουμε την τραγικότητά της.
Η ορθοπεδική κλινική αδυνατεί να λειτουργήσει και να αντιμετωπίσει περιστατικά που χρειάζονται χειρουργείο λόγω έλλειψης υλικών. Το ίδιο ισχύει κατ' αναλογία και για όλες τις κλινικές και τα τμήματα.
Είναι γνωστό ότι ο αναλυτής αερίων αίματος (μηχάνημα ζωής) στο τμήμα επειγόντων περιστατικών δεν λειτουργεί πάντοτε. Ή όταν λειτουργεί οι ενδείξεις δεν είναι πάντα αξιόπιστες .
Στοιχειωδέστατες μικροβιολογικές - αιματολογικές εξετάσεις (CRP, καλλιέργειες, σίδηρος Φεριτίνη, έλεγχος ορμονών θυρεοειδούς κ.λ.π.) δεν εκτελούνται λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
Είναι περιττό να αναφερθούμε στην έλλειψη στοιχειωδών μορφών εξοπλισμού όπως διαθερμίες, εγκεφαλογράφος, ακουομετρητής, τυμπανομετρητής, σχισμοειδής λυχνία, σπιρόμετρο κ.λπ.
Ο υπερηχοκαρδιογράφος ήδη παρουσιάζει "μουσειακό ενδιαφέρον ".
Κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης εβδομάδος ήταν αδύνατο να γίνει οποιαδήποτε ακτινογραφία, γιατί το εμφανιστήριο «απεβίωσε» κι αυτό λόγω προκεχωρημένου γήρατος.
Τα δε χρησιμοποιούμενα χημικά εμφανίσεως, έχουν κριθεί ανθυγιεινά και επικίνδυνα και υπάρχουν συστάσεις και κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αντικατάστασή τους προ πολλού.
Με αυτά τα δεδομένα και άλλα περισσότερα γίνεται κατανοητό ότι η εν γένει λειτουργία του νοσοκομείου και η εφημέρευσή του δεν εγγυώνται καμία ασφάλεια ούτε για τους ασθενείς αλλά ούτε και για τους γιατρούς.
Εάν αυτά δεν προοιωνίζουν το κλείσιμο του νοσοκομείου, τότε τι υποδηλώνουν;
Η τακτική εξάλλου όταν αποφασίζεται να κλείσει ή να πωληθεί ένας δημόσιος οργανισμός, είναι γνωστή:
1ο βήμα: τον εγκαταλείπουμε σκόπιμα ώστε να καταρρεύσει. Του κλείνουμε τις οικονομικές στρόφιγγες, κοινώς του κλείνουμε το οξυγόνο (στο νοσοκομείο μας " "όνομα και πράμα", κατά την λαϊκή ρήση).
2ο βήμα: εξαιτίας της σταδιακής εξαθλίωσης η ιδέα του κλεισίματος αρχίζει να ωριμάζει και να θεωρείται μονόδρομος.
3ο βήμα: η υπολειτουργία δημιουργεί αγανάκτηση στον κόσμο ο οποίος αρχίζει να εύχεται την κατάργησή του.
4ο βήμα: ανακοινώνεται το κλείσιμο ή η πώληση. μάλιστα θα βρεθούν και μερικοί που θα αισθανθούν ανακούφιση, θα πανηγυρίσουν και θα συγχαρούν για τη γενναία απόφαση που απάλλαξε τον τόπο από ένα επιπλέον "μίασμα".
Σημειωτέον, η ανακοίνωση γίνεται συνήθως Παρασκευή απόγευμα για ευνόητους λόγους και δεν θα ακουστεί ποτέ η λέξη "κλείσιμο", αλλά αντ' αυτής κάποια λέξη όπως "αναβάθμιση", "τροποποίηση ή αναπροσαρμογή λειτουργίας", "συστέγαση", "μεταστέγαση" κ.λ.π.
Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη επιχείρηση, έχουμε να κάνουμε με υγεία και ζωές και τέτοιες μεθοδεύσεις είναι επικίνδυνες.
Η υγεία και η περίθαλψη είναι ύψιστο αγαθό, γι' αυτό όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σ' αυτή. Είναι πρόσβαση στη ζωή κι αυτό μόνον η δημόσια περίθαλψη μπορεί να το προσφέρει.
Η έκφραση αυτή είναι χιλιοειπωμένη και ίσως ακούγεται ως κοινοτοπία. Μερικοί την έχουν συνδέσει με κορώνες πολιτικών. Άλλοι, με υποκριτικά κρεσέντο δήθεν ανθρωπιάς και κοινωνικής ευαισθησίας.
Ως ένα σημείο ίσως είναι λογικό να μην "ακουμπά" κάποιον ο οποίος είναι καθόλα υγιής και δεν τον έχει "ακουμπήσει" ο θάνατος. Ρωτείστε όμως πως αντιλαμβάνονται αυτή την έκφραση χιλιάδες ασθενείς, οι συγγενείς τους και οι λειτουργοί της υγείας!
Αναρωτηθήκατε τι τεράστια ψυχικά και οικονομικά αποθέματα απαιτούνται στον αγώνα τους και την αγωνία τους να κερδίσουν λίγα ακόμη χρόνια ή και μήνες ζωής; Εάν αυτά τα αδιέξοδα οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να τα διαχειριστούν, να παραιτηθούν και να μην προσπαθούν εντέχνως να μεταθέτουν τα προβλήματα στο Επιστημονικό Συμβούλιο, προσπαθώντας να το μετατρέψουν σε συνεργό για αποφάσεις που από καθαρά επιστημονική άποψη είναι απαράδεκτες και ασυμβίβαστες.
Αυτοί οι κύριοι που για ψηφοθηρικούς λόγους "έσπερναν" αλόγιστα ανά την Επικράτεια Κέντρα Υγείας, αδιαφορώντας για τη διαχείριση, τη λειτουργία και τη συντήρησή τους, ενώ το μόνο που τους απασχολούσε ήταν να φωτογραφηθούν κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων.
Αυτοί να έρθουν και να βάλουν τα λουκέτα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο, οι γιατροί, το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δεν πρόκειται να γίνουν σε τέτοιες μεθοδεύσεις ούτε συνεργοί, ούτε συνοδοιπόροι με τη σιωπή τους. Πολύ δε περισσότερο δεν θα δεχτούν να γίνουν επιπλέον και εξιλαστήρια θύματα . "
pamepreveza.gr